Харків’янин поїв копченої скумбрії та захворів на ботулізм

Ілюстративне фото

У Харкові зареєстровано випадок ботулізму.

Про це Харків Times повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби.

“За наявною інформацією, ймовірна причина захворювання – вживання в їжу риби “скумбрія” холодного копчення в вакуумному пакуванні, яку було придбано в одній з торговельних мереж Харкова”, – йдеться у повідомленні.

Захворілий госпіталізований до анестезіологічного відділення Міської клінічної лікарні № 2 імені проф. Шалімова. На теперішній час стан захворілого розцінюється як середнього ступеню важкості.

Фахівці Держпродспоживслужби розпочали епідеміологічне розслідування випадку ботулізму. Проводяться заходи щодо виявлення небезпечної продукції в закладах торгівлі.

Довідка. Ботулізм вважається найнебезпечнішим інфекційним захворюванням, збудник вражає нервову систему, а важка форма хвороби може привести до летального наслідку.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Зазвичай захворювання починається раптово, у людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті, виникають запаморочення, ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), ураження мʼязів шиї та кінцівок, виникає параліч мускулатури.

Щоб уникнути захворювання:

  • не варто споживати продукти невідомого походження;
  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • обов’язково дотримуватися чистоти при обробці продуктів для консервації і не використовувати зіпсовані овочі і фрукти;
  • домашні консерви слід зберігати при температурі від 2 до 6 градусів.

Лікування здійснюється тільки в умовах лікувального закладу. Ні в якому разі не займайтесь самолікуванням! За медичною допомогою звертайтесь своєчасно при перших ознаках захворювання!

Як повідомляв Харків Times, 13 серпня в Харківський лабцентр надійшло екстрене повідомлення про захворювання на ботулізм у 50-річного харків’янина.